A beléptető rendszerek legújabb technológiájaként fejlesztették ki Japánban az arcfelismerésen alapuló beléptetést.

A korábban már megismert hasonló elven működő rendszerek után ez most teljes pontossággal és villámgyorsan azonosít. A 2020-as tokiói olimpia újítását sportolók és tisztviselők meghajlással tesztelték, amivel nem csak elismerésüket fejezték ki, hanem eleget tettek a rendszer működési feltételeinek.

Az új arcfelismerő beléptető rendszer nem csak a biztonságtechnikának kedvez, hanem a sorbaállást is lerövidíti majd, hiszen a felismerés műveletét másodpercek alatt elvégzi. Az olimpiai létesítményekbe való belépéskor ugyanis minden alkalommal kötelező a biztonsági ellenőrzés, ami a tömegben és a nagy melegben egy nehézkesebben működő eljárással elég lehangoló folyamat lenne. Éppen ezért tartotta jó ötletnek az újítás bevezetését az olimpia biztonsági főnöke is.

A gördülékeny működés igénye előzetes feladatokat ad a sportolóknak, szervezőknek is, hiszen az azonosításhoz adatokra van szükség. Az olimpia előtt közel 300 ezer fénykép kerül leadásra és feltöltésre, így nem csak a sportesemények helyszínein, hanem a központi stadionban, sajtóközpontban és az olipiai faluban is bevezetik az új technológiát. A rendszer biztonsági kockázatot sem hordoz magában, mert sikerrel vetették már be repülőtereken, bár olimpián még soha nem használták.